INVANDRING. Tre och en halv timmes väntan. Bilar som inte dyker upp. Falska körningar. Otrevliga chaufförer. Osäkra fordon. Olyckor som inte rapporteras. Ett nytt avtal ska sätta press på taxibolagen som sköter Malmö stads färdtjänst. Bara i år har färdtjänsten fått in 870 klagomål.
Tre olika taxibolag sköter Malmö stads serviceresor. Transporterna gäller färdtjänst- och sjukresor, skolskjuts och skolresor samt förskole-, kommun- och tjänsteresor.
Det är alltså äldre, sjuka och barn det främst handlar om.
Men kommunens politiker är missnöjda med det nuvarande avtalet, som går ut våren 2017.
Sedan avtalet trädde i kraft 2012 har en rad problem avslöjats.
Förutom att nuvarande avtal är ”ologiskt”, enligt kommunen, har en del chaufförer problem med att vara trevliga mot kunderna.
-Pettersson noterar att Sydsvenskan, trots närmare 900 klagomål inte vill att vi skall veta vilka bolag det rör sig om. Detta trots att man redan namngivit dem i en tidigare artikel. Dessutom väljer Sydsvenskans reporter att inte kontakta en företrädare för respektive bolag för att höra deras syn på klagomålen.
Malmö stad har avtal med tre olika taxibolag om färdtjänst: Transportcompaniet (97 97 97), Taxi Kurir och Taxi Skåne (bägge delar av Cabonline AB). Hur klagomålen fördelar sig på respektive bolag framgår inte heller av artikeln.
Taxicompaniet (med varumärket 97 97 97) har kontrakt på hälften av färdtjänsten i Malmö. Taxibolagen har inga egna fordon, utan anlitar i sin tur åkerier som äger och kör bilarna.
Vi kan inte annat än konstatera att det ser mörkt ut i Taxibranschen och det är till stor del politikerna, journalisterna och 87:ans fel, även om varje förare har ett ansvar när de är otrevliga…
Taxibolag utkonkurrerat av bidragsjobbare – sedan klarar inte nybyggarna jobbet
Det finns i grunden bara en stor fråga – asylinvandringen. Törs politikerna erkänna det?
