FEMINISM. Det offentliga rummet ska vara tryggt och välkomnande både för män och kvinnor. Nu skrivs kravet på en feministisk stadsplanering in i ägardirektiven för stadens bostadsbolag.
När den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset presenterar budgeten för Stockholm inom kort kommer en av nyheterna vara kravet på feministisk stadsplanering i de kommunala bostadsbolagen.
Det betyder att närboende ska involveras vid renoveringar och nybyggnadsprojekt och att Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder aktivt ska jobba med att få in synpunkter från olika grupper av stockholmare.
– Det handlar om att titta på stadsbilden med jämställdhetsglasögon och att skapa det offentliga rummet så att det är tryggt och välkomnande både för män och kvinnor, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd.
Svenska bostäders arbete med att göra om Husby centrum ses som ett gott exempel. Där har feministisk stadsplanering varit ett av ledorden.
– Det har varit vårt pilotprojekt. Där hade vi chansen att förändra ett centrum utifrån att kvinnor också ska känna sig trygga och välkomna. Man har till exempel använt sig av en fokusgrupp med kvinnor som fått gå runt och titta var det är otryggt och resonera kring frågan varför det var så få kvinnor på det torget, säger Ann-Margarethe Livh.
-Pettersson tycker tanken med jämlikhet är bra men undrar hur ska man kunna lösa problemen utan att nämna dem vid namn.
Livn nämner att det är så få kvinnor på Torget i Husby. Frågan är då om det beror på avsaknaden av en lekpark eller på männen från Mellanöstern?
