MEDIA. Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén, har tvingats lämna Syrien. Det är de syriska myndigheterna som har tvingat henne att lämna landet.
– Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande.
Hon understryker att Sverige fortsätter att rapportera om konflikten i Syrien och att Sveriges Radio ska söka nya tillstånd för att kunna sända journalister som rapporterar därifrån.
– Pressfriheten är viktig för att vi ska ha väl fungerande demokratier i världen. Vi behöver journalister som finns på plats och rapporterar från stora konflikter. Cecilia Uddén har gett konfliktens båda ansikten en möjlighet att höras, säger Cilla Benkö.
-Pettersson anser att pressfriheten är oerhört viktig men man kan inte med bästa vilja i världen påstå att Cecilia Uddén har rapporterat sakligt och opartiskt från Mellanöstern under sina många år där.
Dessutom har hon brutit mot den syriska regeringens och till skillnad mot i Sverige åker man ut när man inte följer lagar och regler.
2004 bevakade hon för Sveriges Radios räkning det amerikanska presidentvalet, då sade hon att Sveriges Radio inte behöver vara opartisk i förhållande till det amerikanska presidentvalet, det ledde till att hon stängdes av från valbevakningen under två veckor samt till en intensiv debatt om SR:s eventuella partiskhet.
Uddén kritiserades i december 2011 av Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarski för att ha poserat på bild med två salafister hon intervjuat. Salafisterna hade under intervjun uttryckt stöd för stening till döds av kvinnor som har sex utanför äktenskapet. Bilden, som visar hur Uddén håller om salafisterna, publicerades på Sveriges Radios webbplats. Uddén bemötte kritiken genom att poängtera att det rörde sig om två unga kvinnor och hävdade att hon antagligen inte skulle ha poserat på liknande sätt med högerextrema män.
När det gäller rapporteringen från kriget i Syrien har hon nästan uteslutande ställt sig på rebellernas sida mot president Assad, även om hon i söndagsnämnde att vi inte skulle glömma Assads stora stöd bland befolkningen.
I onsdags rapporterade damen från Västra Aleppo, där livet knallar på som vanligt och staden är oskadad. En lärare som hon intervjuat vittnar om barnens trauma och att många bara minns krig och de är livrädda för terroristerna som förstört vårt land. – Äntligen kan vi börja andas igen, när de väpnade grupperna försvinner. De och deras vansinniga så kallade revolution, sa läraren och det kanske vi behövt höra lite oftare av en opartisk reporter.
Vi behöver nämligen balans från vänsterns journalister även om de är fostrade i 68-vänsterns anda.
HÄR finns Uddéns reportage på Sveriges Radio
Vi har dagligen matats med tragedin i östra Aleppo som belägrats och utsatts för hård beskjutning från de syriska och ryska styrkorna – men det finns en annan sida till staden; en sida av kriget som är dolda. I västra Aleppo bor c:a en och en halv miljon människor under kontroll av president Assad.
Sveriges Radio och SVT rapporterar dagligen att president Assad inte skulle klara sig utan stöd av Ryssland och Iran men vi inte så mycket om hur länge rebellerna hade klarat sig utan stöd av andra…
Västra Aleppo
Orkar ni så titta lite på filmen nedan som är gjort av BBC år 2011, det år kriget började och fundera på om revolution av islamister och andra var bättre än Assads regering…
