BROTTSLIGHET. Efter sommaren kan polismyndigheterna i Sverige och USA göra egna sökningar i varandras fingeravtrycksregister. Den svenska regeringen har beslutat att polisen får sluta ett sådant avtal med FBI.
– Jag tror att vi ömsesidigt tjänar på det här, för både Sverige och USA blir säkrare genom att vi kan ta reda på vem som har befunnit sig på en brottsplats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Ekot.
Redan nu kan svensk polis göra sådana sökningar i USA men det kräver en förfrågan och den processen kan ta uppemot två veckor, rapporterar Ekot. Sökningarna är tänkta för misstänkta brott som kan ge minst ett års fängelse i det land som gör sökningen.
Sverige har omkring 165.000 fingeravtryck från dömda och brottsmisstänkta. I USA omfattar registren omkring 100 miljoner poster.
Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, kritiserar det fördjupade samarbetet mellan svensk och amerikansk polis och tycker att det är ”ett hot mot rättssäkerheten” att svensk polis ska få söka i det amerikanska fingeravtrycksregister för att utreda brott. Hon anser också att USA – efter den 11 september – hanterat vissa gruppers integritet dåligt.
Vissa grupper i Anne Rambergs fall är troligen muslimer som är misstänkta för brott och dem vill generalsekreteraren skydda. Vilket i sin tur betyder att när ett utbyte med USA kommer till stånd så blir det svårare för Anne och hennes kollegor att försvara sin guldgruva med oidentifierade personer från Mellanöstern…
Sverige har sedan 2013 möjlighet att söka efter fingeravtryck och DNA bland flera EU-länder
