INVANDRING. Ungerns regering kräver nu att EU betalar hälften av de över åtta miljarder kronor som landet de senaste två åren lagt ut på att stärka gränsskyddet mot flyktingar och migranter.
Bland annat har man uppfört dubbla stängsel längs gränsen mot Serbien och utbildat 3000 så kallade gränsjägare.
Det är en fråga om solidaritet, säger den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács till Ekot.
– Vi anser att Europa ska hålla i minnet den första regeln när det kommer till solidaritet – och det är att följa reglerna, säger Zoltán Kovács på sitt arbetsrum i Budapest.
Och Ungern, säger han, har följt reglerna som handlar om att skydda Eu:s yttre gräns till punkt och pricka.
Sommaren 2015, när tusentals flyktingar och migranter från länder som Syrien, Irak och Afghanistan varje dag tog den så kallade västra Balkanrutten upp genom Europa började Ungern uppföra ett många mil långt stängsel vid landets södra gräns. I våras förstärktes det med ytterligare ett stängsel och man håller också på att utbilda totalt 3 000 så kallade gränsjägare som ska hjälpa till att stoppa flyktingar och migranter från att okontrollerat ta sig in i Ungern.
-Pettersson menar att Ungern har rätt. Ungrarna har varit ockuberade av muslimer, kommunister, nazister och vill inte bli styrda av muslimer en gång till.
EU:s Schengensamarbete har som huvudsyfte är att underlätta fri rörlighet genom att avskaffa gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet. Samarbetet innefattade också förstärkta gränskontroller vid de yttre gränserna för att förhindra obehöriga gränspassager och ett fördjupat gemensamt polissamarbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.
Avskaffandet av gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet hindrar inte en medlemsstat från att kräva att alla personer innehar eller bär på sig identitetshandlingar som styrker deras rätt att uppehålla sig på dess territorium som exempelvis Norra Bantorget.
De medlemsstater som har avskaffat sina gränskontroller vid de inre gränserna är Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz ingår i Schengenområdet genom särskilda associeringsavtal. Därutöver har de europeiska mikrostaterna Monaco, San Marino och Vatikanstaten samt Färöarna och Grönland öppna gränser gentemot Schengenområdet.
